zaterdag 30 januari 2010

Om op de hoogte te blijven

26/01/2010. Republic Day. Vandaag is het een feestdag in India, die gepaard gaat met het hijsen van de vlag. De nonnen keken er al dagenlang naar uit, en het liveprogramma op de televisie werd meerdere keren subtiel vermeld in hun gesprekken. Daarom gingen we 's morgens vroeg op pad richting school om er de vlag te hijsen en het volkslied te zingen. We stonden er maar wat bij voor spek en bonen, en het beloofde een niet zo spannende dag te worden met het vooruitzicht een hele dag aan de televisie gekluisterd te zitten. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Zeker niet in het klooster.
Vlak voor etenstijd kregen we onverwachts bezoek uit Holland! De Hollanders verbleven bij de paters en kwamen om hun eigen project eens op te zoeken. De waanvoorstelling van hun dat wij ook gingen toetreden tot het klooster hebben wij maar snel de wereld uit geholpen. Eindelijk konden we het Nederlands weer de vrije loop laten. Het duurde dan ook niet lang voor we druk in gesprek verwikkeld waren. Al snel brachten we subtiel ter sprake dat we hier overbeschermd worden, en het klooster amper mogen verlaten. Dat vonden onze nieuwe vrienden hartstikke erg, en ze besloten prompt om ons die middag mee te nemen naar de dichtstbijzijnde stad Trichy. En plezier dat we hebben beleefd! We bezochten maar liefst twee kleurrijke tempels, een kerk, de winkelstraat, en we sloten de dag af met een etentje in een luxueus hotel, omdat deze plaatsen de enige zijn waar je het voedsel kan betrouwen... Na 10 dagen water dronken we onze eerste (frisse) cola! Het was een fantastische dag die we niet snel zullen vergeten.
Gerard, Hans, Marianne en Irma, als jullie dit lezen, een heel hartelijke dank je wel!

Gisteren nam de zuster ons mee naar een schooltje hier vier kilometer vandaan. Het was een reusachtig gebouw, met maar liefst 2500 studenten, gaande van 2,5 jarigen tot en met 18 jarigen. De school wordt bestuurd door the government, en in goede banen geleid door de pater. We kwamen alweer in contact met een hele andere onderwijsvisie. Eendracht lijkt hier ver te zoeken. In deze school werken de kinderen elk zelfstandig aan hun eigen leertraject en op hun eigen leertempo. Zo kunnen sommige kinderen de leerstof op een half jaar verwerken, anderen kunnen er twee jaar over doen. Hier begint men ook maar vanaf het eerste (first standard) leerjaar te lezen en schrijven, in tegenstelling tot onze huidige stageschool.

Nog een paar wist je datjes....
 Wist je dat zelfs koekjes hier pikant kunnen zijn en naar gember smaken?
 Wist je dat de nonnen hier 's avonds wegkwijnen bij een romantische soap?
 Wist je dat de vuinis hier in plastic zakjes in de bomen wordt gehangen?
 Wist je dat we wellicht drie keer per week Indische danslessen zullen volgen?
 Wist je dat de toegangspoorten tot de gevangenis hier altijd openstaan?
 Wist je dat, als Indiërs met hun hoofd schudden, dat zowel ja als nee kan betekenen?
 Wist je dat we na een uur hard proberen in een internetcafé, er nog niet in geslaagd zijn om de foto's ergens te publiceren? Ze zullen dus echt moeten wachten...
 wist je dat we er stilaan als echte Indiërs beginnen uit te zien? (Inclusief de bruine kleur, de kleurrijke armbanden, oorringen, en tsurida's.)
 wist je dat we na 42 rijstmaaltijden nog steeds de rijst niet beu zijn?
 Wist je dat we hier 3 eieren op 2 dagen kunnen binnenkrijgen?
 Wist je dat we 's avonds naar het dakterras sluipen om de hemel te bewonderen, en wist je dat we dit niet langer dan een kwartier volhouden wegens te koud (26 graden celcius)
 Wist je dat we al enkele kilo's verloren zijn?
 Wist je dat Charlotte C gezegend is door de olifant in de tempel?
 Wist je dat we vandaag voor 50 euro van het ingezameld geld sportmateriaal hebben gekocht? (24 ballen, 9 springtouwen, basketbalring+basketbal, magnetisch dartsbord, 2 bats om cricket te spelen met bijhorende ballen en plastieken wilde dieren voor de allerkleinsten)
 wist je dat je hier, als je in een luxueus hotel gaat dineren, maar 4 euro moet betalen per persoon? Het ziet er gewoon ontzettend veel uit wegens indische roepi's.
 Wist je dat Charlotte DS al dagen lang haar gsm bijhoudt om de geboorte van de eerste baby van haar zus niet te missen?
 Wist je dat we het koude en regenachtige België ab-so-luut nog niet missen?
 Wist je dat Elke nu toch houdt van sudoku's?
 Wist je dat Charlotte C vandaag bijna op stap moest naar de stad met haar pyjama aan, omdat de zusters hem gewoon het einde vinden?
 Wist je dat we onze rit met de autoriksja hebben overleefd?
 Wist je dat we nieuwe gsm-nummers hebben? (Charlotte C: 0091 95 85 46 71 94, Elke: 0091 95 85 46 71 93, Charlotte DS: 0091 95 85 46 71 95)
 Wist je dat we de cultuurshock hebben overgeslagen, maar de onderwijsshock dubbel zo hard beleven (tegenwoordige tijd!)?

En wist je dat we jullie nu weer zullen laten, met enorm veel groetjes?!
Tot de volgende!

Elkeee, Sjarlok and Cornelius

4 opmerkingen:

  1. Heeey meiden! (En dan vooral Charlotte DS)

    Super tof om jullie verhalen te lezen! Krijg er zin in om ook zo'n stage te doen (hoewel dit niet te onderschatten is denk ik).. Ik blijf de verhalen volgen, ze zijn gewoon veel te zalig!
    Met Sofie zal alles wel goed verlopen tante Sjarlot ;)

    Dikke zoen vanuit het koude (met sneeuw bedekte) Brugge

    Eveline Xx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Iepz !!
    Hier ben ik weer :p
    Gewoon om te zeggen dat ik het echt super vind om jullie verhalen te lezen. Ze zijn fantastisch (geformuleerd) ! Zalig gewoon.
    Hou jullie goed !

    Groetjes,
    Hanne xx

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag Dames

    Heerlijk om jullie avonturen toch een beetje te kunnen meevolgen, ze brengen een beetje zon in deze druilerige dagen...
    Dit wordt een niet te evenaren ervaring op heel veel vlakken, geniet met volle teugen!

    Een heel dikke zoen & tot hoors!
    Sofiets

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Charlotte C,

    Wat fijn om te lezen hoe goed jullie het daar hebben. Het is een onvergetelijke ervaring; om nog lang na te genieten.
    We volgen je avonturen verder via het blog...
    Winterse groeten,
    de Gemeenteschool Oedelem

    BeantwoordenVerwijderen